Cei mai buni portari din lume la loviturile de la 11 metri


Manchester City domina clar campionatul din Anglia. Echipa lui Guardiola a invins-o pe Arsenal de 2 ori in cateva zile la acelasi scor 3-0. Spaniolul stie ca posesia e foarte importanta si primul jucator care trebuie sa pasese repede este portarul. Iar Ederson este foarte sigur cand are mingea la picior. Dar portarul echipei Manchester City are si alte calitati pentru ca aparat 11 dintre ultimele 19 penalty-uri executate impotriva sa!
Sursa: OptaJoe (nu se includ în statistica loviturile de departajare)
Dar Ederson mai are mult pana sa ajunga la recodurile unor portari specializati in blocarea penalty-urilor ca Michel Vorm si Diego Alves.

Michel Vorm era poreclit Penalty Killer, desi nu era un portar de top, cunoscut in toata lumea. A jucat la Utrecht din 2005 pana in 2011. Apoi a fost imprumutat la echipa Den Bosh un an. Din 2011 pana in 2014 a jucat la Swansea City unde a aparat cateva lovituri de la 11 metri importante in campionat. Acum este jucatorul echipei Tottenham Hotspur.
Vorm spune ca nu stie exact de unde vine porecla de Penalty Killer, dar crede ca presa i-a atribuit acest nume de legenda. In primii 3 ani ca portar profesionist, Vorm estimeaza ca a aparat 60% din loviturile de la 11 metri. Apoi procentul a inceput sa scada, dar a ramas un portar sigur cand vine vorba de penalty-uri.

Diego Alves a aparat 23 din 50 de penalty-uri in perioada cat a jucat in Spania, la Almeria si Valencia din 2007 pana in 2017. Cred ca va mai trebui sa treaca ceva timp si poate Ederson va fi peste Alves la capitolul asta.
Diego Alves a aparat penalty-ul cu numarul 15 impotriva echipei Sevilla pe 25 Ianurie 2015 si a ajuns la recordul de 42.85%. Vazut ca un specialist in a scoate lovituri de la 11 metri, Alves a declarat ca este o lupta psihologica intre portar si cel care executa.

Pe 9 Mai 2015, dupa ce a aparat un penalty executat de Cristiano Ronaldo, Alves l-a egalat pe Andoni Zubizarreta la numarul de lovituri de la 11 metri aparate. Alves avea 16 din 37, iar Andoni Zubizarreta 16 din 102. Pe data de 25 Septembrie 2016 a depasit acest record, intr-o victorie obtinuta cu scorul de 2–1 pe terenul celor de la CD Leganés. Apoi in weekendul urmator a aparat si sutul puternic al lui Antoine Griezmann de la punctul cu var. Cand a plecat de la Valencia in 2017, Diego Alves salvase 23 de penalty-uri.

Comentarii