Finala Cupei Germaniei: Bayern Munchen - Borussia Dortmund


Sambata de la ora 21:00, pe Olympiastadion din Berlin (in direct pe Dolcesport 2) se desfasoara Finala Cupei Germaniei intre Bayern Munchen si Borussia Dortmund. Din cele 5 finale ale campionatelor de top din Europa, aceasta este cea mai echilibrata, fiind disputata de campioana si de vicecapioana acestui sezon. Daca bavarezii au obtinut cele mai multe succese in aceasta competitie (17), BVB are abia 3 trofee.
Este pentru a 4-a oara in ultimele 9 editii ale Cupei Germaniei, cand in finala se intalnesc cele 2 echipe. In ediaita 2007/2008, Borussia Dortmund condusa de Thomas Doll a pierdut in prelungiri in fata Bayern-ului manageriat de Ottmar Hitzfeld cu scorul de 1 la 2, in timp ce echipa din Westfalia si-a luat revansa in editia 2011/2012. Atunci, galben-negrii lui Jurgen Klopp i-au zdrobit pe bavarezii lui Jupp Heynckes cu 5 la 2. Ultima confruntare directa intre cele 2 echipe in finala Cupei Germaniei a avut loc in editia 2013/2014, cand BVB cu acelasi Jurgen Klopp la timona a pierdut 0-2 (iar in prelungiri) in fata unui Bayern aflat la primul sezon sub conducerea lui Josep Guardiola. Olandezul Arjen Robben si germanul Thomas Muller au facut diferenta in aceasta ultima finala. 
In acest sezon, Bayern Munchen a obtinut 4 puncte in acest sezon cu Borussia Dortmund. Pe Allianz Arena, bavarezii s-au impus cu 5 la 1 (goluri: Muller - dubla, Lewandowski - dubla si Gotze respectiv Aubameyang), in timp ce pe Signal Iduna Park cele 2 echipe au remizat alb, 0-0.

Intr-un scurt interviu pentru site-ul gruparii bavareze, Thomas Muller si-a exprimat opinia cu privire la Finala Cupei Germaniei:"Bayern porneste in fiecare meci ca favorita. Ambele echipe au o calitate excelenta a jocului si nu cred ca niciuna din echipe va beneficia de mult spatiu. Va fi un test de anduranta si sper ca va fi un meci bun pentru fani. Castigare cupei este unul dintre obiectivele sezonului". 
Fundasul galben-negrilor, Marcel Schmelzer a dezvaluit fanilor care este atmosfera in echipa inaintea marei finale."Finala de la Berlin este intotdeauna ceva special pentru fiecare fotbalist. Tensiunea este diferita, iti dai seama cu siguranta ca nu este un joc de campionat, ci o Finala de Cupa. Bineinteles ca intentionam sa castigam impotriva lui Bayern si sa zburam inapoi la Dortmund alaturi de trofeu".

Drumul lui Bayern Munchen pana in Finala 
32-imi
3-1 la FC Nottingen [echipa de Oberliga Baden-Wurttemberg - liga a 5-a germana] (Vidal, Gotze, Lewandowski respectiv Hecht - Zirpel)
16-imi
3-1 la Wolfsburg (Douglas Costa, Muller - dubla respectiv Schurrle)
8-imi
1-0 cu Darmstadt (Xabi Alonso)
Sferturi 
3-0 la Bochum [echipa de Zweite Bundesliga - liga a 2-a germana] (Lewandowski - dubla, Thiago Alcantara)
Semifinale 
2-0 cu Werder  Bremen (Muller - dubla)

Drumul Borussiei Dortmund pana in Finala 
32-imi 
2-0 la Chemnitzer [echipa de 3.Liga - liga a 3-a germana] (Aubameyang, Mkhitaryan)
16-imi
7-1 cu Padernborn [echipa de Zweite Bundesliga - liga a 2-a germana] (Ramos, Castro - dubla, Kagawa, Gundogan, Piszczek, Mkhitaryan respectiv Lakic)
8-imi
2-0 la Augsburg (Aubameyang, Mkhitaryan)
Sferturi 
3-1 la Stuttgart (Reus, Aubameyang, Mkhitaryan respectiv Rupp)
Semifinale 
3-0 la Hertha Berlin (Castro, Reus, Mkhitaryan)


XI-le probabil al celor 2 echipe 
Bayern Munchen (4-1-4-1): Neuer - Alaba, Javi Martinez, Boateng, Lahm - Xabi Alonso - Ribery, Vidal, Muller, Douglas Costa - Lewandowski 
Antrenor: Josep Guardiola 
Borussia Dortmund (4-3-3): Burki - Schmelzer, Hummels, Sokratis, Piszczek - Kagawa, Weigl, Castro - Reus, Aubameyang, Mkhitaryan 
Antrenor: Thomas Tuchel 

Arbitru: Marco Fritz

Vremea: 18 grade Celsius (cer noros)

Indisponibili
Bayern Munchen: Badstuber, Robben, Gotze (accidentati)
Borussia Dortmund: Subotic, Gundogan (accidentati)

Ce merita incercat
Bayern marcheaza cel putin 2 goluri (1,93). Bavarezii sunt favoritii partidei, iar la ultimul meci cu Guardiola pe banca (va pleca la Manchester City in vara), vor incerca sa-l multumeasca cu un meci spectaculos, in care vor marca cel putin 2 goluri. Cu brazilianul Douglas Costa, Thomas Muller si polonezul Robert Lewandowski, pariul ar trebui sa iasa fara probleme.

Articol scris de Vlad Dobroteanu

Comentarii