Cum a cucerit Romania medalia de bronz la Campionatul Mondial de Handbal Feminin 2015

A 22-a editie a Campionatului Mondial de Handbal Feminin s-a desfasurat in perioada 5 - 20 decembrie 2015 in Danemarca in orasele Herning, Naestved, Kolding si Frederikshavn. Romania nu a avut noroc la tragerea la sorti nimerind cu adversari dificili, insa a mers mai departe pentru ca dintr-o grupa de 6 echipe se calificau primele 4. Iata componenta grupelor. 
Grupa A: Danemarca, Muntenegru, Ungaria, Japonia, Tunisia, Serbia
Grupa B: Cuba, Suedia, Olanda, Polonia, China, Angola
Grupa C: Brazilia, Franta, Argentina, Coreea de Sud, Congo, Germania
Grupa D: Norvegia, Spania, Romania, Rusia, Puerto Rico, Kazahstan


Tricolorele pozand pentru prima data alaturi medaliile de bronz castigate in finala mica. (sursa poza: Mihai Ionescu pentru Gazeta Sporturilor)

In primul meci al grupei, Romania a trecut lejer de nationala Puerto Rico cu scorul de 47 - 14 (23 - 3 la pauza), partida in care Ana Maria Tanasie (7 goluri) si Laura Chiper (10 goluri) au fost cele mai bune jucatoare ale noastre. Intre buturi, Paula Ungureanu a avut procentaj de 81% la aruncarile americancelor, cat timp a aparat. Putem spune ca partida nu a avut nicio istorie pentru ca echipa clar favorita a zdrobit outsiderul. Cota pentru o victorie a Romaniei la o diferenta de cel putin 25 de goluri era 3,00, care dupa cum se poate observa a iesit fara probleme

In a doua partida a grupei pentru tricolere, Romania a invins Kazahstan cu scorul de 20 - 36, partida in care Adriana Nechita (6 goluri), Oana Manea (6 goluri), Valentina Ardean Elisei (5 goluri), Eliza Buceschi (5 goluri) au fost gurile de foc pentru poarta asiaticelor. Nici in aceasta partida nu s-a pus problema invingatoarei, jucatoarele antrenate de suedezul Tomas Ryde fiind favorite la victorie. Cota pentru un succes la o diferenta de cel putin 16 goluri a fost 1,55.

A 3-a intalnire din grupe a adus si primul adversar dificil pentru Romania si totodata si prima infrangere. Spania, in calitate de favorita a partidei, a trecut de Romania cu scorul de 26 - 18, dupa ce la pauza avantajul ibericelor era de un singur gol.  In aceasta confruntare, doar Cristina Neagu (6 goluri) s-a ridicat la nivelul disputei, restul neavand o evolutie conform asteptarilor. Nici macar portarul Paula Ungureanu nu a inchis "poarta" ca in meciurile precedente, salvand decat 26% din aruncarile ibericelor. Cota pentru victoria Spaniei la o diferenta de 4 goluri diferenta era de 3,10.

Penultimul meci din grupe a fost impotriva nationalei Norvegiei, campioana olimpica si europeana la ora disputei. Asa cum era de asteapta, favoritele intalnirii erau nordicele si ne-au invins cu 26 - 22 dupa ce la pauza ne conduceau cu 13-10. Din nationala Romaniei a stralucit doar Cristina Neagu, cu 8 goluri marcate din 11 aruncari si Eliza Buceschi, ce a reusit sa mai marcheze 5 goluri, restul fetelor fiind depasite de adversar. Si intre buturi, Ionica Munteanu si Paula Ungureanu au bifat decat 7 parade din cele 33 de aruncari ale nordicelor. Victoria la o diferenta de 4 goluri diferenta a nordicelor avea o cota de 1,80.

Cea mai frumoasa partida a grupei a fost cea dintre Romania si Rusia, in care fetele marelui antrenor Yvgeni Trefilov s-au impus in fata tricolorelor cu scorul de 30 - 27, dupa ce la pauza aveau un avans de un singur gol 17 - 16. Pentru Romania, Valentina Ardean Elisei a fost golghetera cu 6 goluri din 7 aruncari, iar Cristina Neagu a bifat o partida mai slaba, reusind decat 5 goluri din 10 aruncari. De asemenea, extrema Adriana Nechita a mai bifat o performanta destul de buna cu 4 goluri din 4 aruncari. Intre buturi, Paula Ungureanu a facut un meci mare cu 10 parade, insa nu a fost indeajuns pentru a castiga partida.

Clasamentul la finalul grupei era urmatorul:
1. Rusia 5 victorii - 0 infrangeri (171 goluri marcate - 115 goluri primite)
2. Norvegia 4 victorii - 1 infrangeri (159 goluri marcate - 106 goluri primite)
3. Spania 3 victorii - 2 infrangeri (148 goluri marcate - 98 goluri primite)
4. Romania 2 victorii - 3 infrangeri (150 goluri marcate - 116 goluri primite)
5. Puerto Rico 1 victorie - 4 infrangeri (88 goluri marcate - 197 goluri primite)
6. Kazahstan 0 victorii - 5 infrangeri (95 goluri marcate - 179 goluri primite)

La finalul grupelor, atata o parte a presei, cat si fosti antrenori ai nationalei, printre care si Gheorghe Tadici, au reclamat faptul ca antrenorul suedez al nationalei, Tomas Ryde, nu se intelege cu fetele pentru ca nu a invatat limba romana. Mai mult, Tadici a criticat Federatia Romana de Handbal subliniind faptul ca la nationala era nevoie de un antrenor roman, nicidecum unul strain. Vom observa ca aceste critici se vor intoarce ca un bumerang asupra acestora.


Cristina Neagu a fost desemnata cea mai buna jucatoare a competitiei. 

In optimi, Romania dadea piept cu Brazilia, campioana mondiala en-titre. Inaintea partidei, sudamericancele erau favorite la victorie prin prisma faptului ca au castigat grupa (4 victorii si un egal) din care au mai facut parte Franta, Germania, Coreea de Sud, Argentina si Congo. Romania a castigat partida cu Brazilia 25 - 22 (13 - 8 la pauza), dupa o performantele de notat ale Aureliei Bradeanu (7 goluri), Cristina Neagu (6 goluri) si Adriana Nechita (5 goluri). Paula Ungureanu a reusit 9 parade la cele 31 de aruncari ale braziliencelor si astfel s-a conturat succesul tricolorelor.
Interesant este faptul ca dupa aceasta partida, au inceput sa curga laudele la adresa handbalistelor chiar si din partea criticilor.

In sferturi, Romania avea sa intalneasca Danemarca, tara gazda a intrecerii, in cea mai dur duel al sferturilor. Danezele au ajuns pana aici dupa ce au terminat pe locul 3 grupa A, in spatele Muntenegrului si Ungariei, dar in fata Serbiei, Japoniei si Tunisiei. In optimi, Danemarca s-a impus clar in fata Suediei cu 26 la 19. Tricolorele s-au impus cu Danemarca cu scorul de 31 - 30, dupa prelungiri, scorul dupa 60 de minute fiind 27 - 27, iar la pauza, Romania avea avans de 3 goluri, 13 - 10. Pentru nordice au iesit in evidenta, Line Jorgensen (6 goluri/12 aruncari), Stine Jorgensen (5 goluri/9 aruncari), Mette Graholt (5 goluri/5 aruncari) si Anne Hansen (5 goluri/6 aruncari). Asa cum era de asteapta, pentru tricolore Cristina Neagu a bifat 15 goluri (din 23 de aruncari), Aurelia Bradeanu 5 goluri (din 10 aruncari) si Adriana Nechita 4 goluri (din 6 aruncari). In poarta, Paula Ungureanu a avut de aseamenea o performanta notabila: 11 parade.
In urma aceastei partide, toata presa de sport internationala a scos in evidenta performanta Cristinei Neagu si a considerat aceasta partida ca fiind una dintre cele care ii vor aduce titlul de cea mai buna jucatoare a anului 2015.

In semifinale, Norvegia avea sa puna capat sperantelor tricolorelor pentru medalia de aur, dupa ce ne-au invins in prelungiri cu scorul de 35 - 33. Scorul dupa 60 de minute a fost 27 - 27, dupa ce la pauza, Romania era condusa 17 - 14. Dupa ce a terminat a doua in grupa Romaniei, a trecut in optimi de Germania 28 - 22 si in sferturi 26 - 26 de Muntenegru.
Norvegia s-a bazat pe Nora Mork (8 goluri/14 aruncari), Veronika Kristiansen (6 goluri/ 9 aruncari), Stine Oftedal (6 goluri/8 goluri ) si Heidi Loke (5 goluri/6 aruncari). Pentru Romania, Cristina Neagu a fost lider (8 goluri/17 aruncari), secondata de Adriana Nechita (6 goluri/8 aruncari) si Oana Manea (6 goluri/7 aruncari). In poarta, Paula Ungureanu a facut un meci fantastic, strangand 11 parade, tot atatea cat au strans impreauna portarii Norvegiei, Kari Grimsbo si Silje Solberg.
Pentru prima data, presa a fost alaturi de jucatoare, chiar daca aceastea au pierdut si a incercat sa le incurajeze pentru ca tricolorele mai aveau de disputat finala mica pentru medalia de bronz.

Rezumatul meciului Norvergia - Romania 35-33 (sursa video: canal oficial youtube al IHF)

In finala mica a competitiei, Romania a dat peste Polonia peste care a trecut cu scorul de 31 - 23, intr-o partida fara nicio poveste, tricolorele conducand de la inceput pana la final. La pauza, Romania a condus 15 - 8.  Cristina Neagu a fost vedeta finalei mici cu 10 goluri (din 15 aruncari), doar Oana Manea mai reusind sa iasa in evindenta cu 4 goluri (din 4 aruncari). La poloneze, doar 2 jucatoarea au tinut ritmul tricolorelor: Kinga Achruk (6 goluri/8 aruncari) si Karolina Kudlacz-Gloc (4 goluri/7 aruncari). Romania a castigat medalia de bronz la 10 ani distanta de argintul pe care l-a obtinut in 2005 (sub conducerea lui Gheorghe Tadici) , dupa o finala cu Rusia.

In finala mare s-au intalnit Norvegia si Olanda, insa nici aceasta partida nu a avut vreo istorie, Norvegia zdrobindu-si adversara 31 - 23, dupa ce la pauza o conducea cu 20 - 9. Olanda a ajuns in finala dupa ce a terminat in grupe pe locul 1, in fata Suediei, Poloniei, Angolei, Chinei si Cubei, In optimi, Olanda a trecut cu scorul de 36 - 20 de Serbia, iar in sferturi de Franta cu 28 - 25. In faza semifinalelor, Olanda a invins Polonia cu scorul de 30 - 25, dupa ce o invinsese si in faza grupelor cu 31 - 20. Pentru olandeze, Estavana Polman (8 goluri/14 aruncari) si Danick Snelder (5 goluri/5 aruncari) au incercat sa tina echipa la nivelul Norvegiei, care a avut in Camilla Herrem (7 goluri/9 aruncari), Heidi Loke (6 goluri/7 aruncari) si Ida Alstad (4 goluri/5 aruncari) adevarate guri de foc. In poarta olandezelor, Tess Wester a reusit 11 parade, insa performanta exceptionala a lui Kari Grimsbo in poarta norvegiencelor (23 de parade/46 aruncari ale olandezelor) a facut imposibila victoria finala a jucatoarelor din Tarile de Jos.

Clasamentul Campionatului Mondial de Handbal Feminin 2015 din Danemarca
1. Norvegia
2. Olanda
3. Romania
4. Polonia
5. Rusia
6. Danemarca
7. Franta
8. Muntenegru

Premierul Dacian Ciolos (centru) le-a premiat pe handbaliste pentru medalia de bronz obtinuta in Danemarca. (sursa poza: sptfm.ro)

In urma solicitarii Federatiei Romane de Handbal, Guvernul Romaniei a suplimentat bugetul pentru Ministerul Tineretului si Sportului, in vederea premierii jucatoarelor care au participat la Campionatul Mondial de Handbal Feminin din Danemarca, fapt ce a starnit controverse. Astfel in 23 decembrie 2015, a fost adoptata Hotararea de Guvern nr. 996/2015 prin care fiecare jucatoare din lotul care a participat in Danemarca a primit 60.000 lei, mai mult decat dublul ce putea fi acordat. Mai mult, antrenorul suedez Tomas Ryde a primit dublul sumei primite de jucatoare: 120.000 lei. Conform legislatiei in vigoare o medalie de bronz la un Campionat Mondial este recompensat cu suma de 14.800 lei, insa aceasta poate fi dublata (29.600 lei). Faptul ca Guvernul a acordat aceste sume fetelor de la handbal, a starnit mania si nemultumirea altor campioni romani din 2015, care nu au beneficiat de o asemenea recompensa: Marian Dragulescu (gimnast), Corina Caprioru (judo), Andreea Chitu (judo), Larisa Iordache (gimnasta), Tiberniu Dolniceanu (scrima), Ana Maria Branza (scrima).

Comentarii