Marele Premiu de F1 al Japoniei 2015 - se apropie Rosberg de Hamilton?

Circuitul de la Suzuka organizeaza etapa cu numarul 14 din acest sezon al Marelui Circ. In clasamentul general al pilotilor, primul este Lewis Hamilton (Mercedes AMG Petronas) cu 252 de puncte, iar pe urmatoarele pozitii se regasesc Nico Rosberg (Mercedes AMG Petronas) - 211 puncte si Sebastian Vettel (Scuderia Ferrari) - 203 puncte. Avand in vedere forma fiecarui pilot, dar si numarul de curse ramase din acest sezon, campionul en-titre are cele mai mari sanse sa isi adjudece campionatul din 2015. Cursa este duminica dimineata de la ora 8:00 in direct pe Dolcesport si RTL.


Vineri, Nico Rosberg (Mercedes AMG Petronas) si ceilalti piloti au "incaltat" pneurile de ploaie pentru ca la Suzuka a plouat "cu galeata". (sursa poza: facebook.com/MercedesAMGF1)

Iata un tur de circuit alaturi de Michael Schumacher (Mercedes AMG Petronas), pilotul care a obtinut ultimele 6 victorii la Suzuka. 




Mercedes AMG Petronas 
- Lewis Hamilton (Mercedes AMG Petronas) este de parere ca a trecut deja peste prima cursa din acest sezon pe care nu a terminat-o si spune ca este la fel de montat sa isi mareasca avantajul fata de urmaritorii sai, Nico Rosberg (Mercedes AMG Petronas) si Sebastian Vettel (Scuderia Ferrari). "Weekendul din Singapore a fost ciudat, dar am trecut peste abandon. A fost un sezon incredibil pana in acest moment si sunt de atati ani in Formula 1, incat trebuie sa accept ca nu voi castiga toate cursele. Trebuie sa las acel weekend in spate si sa ma concentrez asupra celui din Japonia. Suzuka este cu siguranta unul dintre cele mai interesante circuite din lume. Este bun pentru depasiri, avand unele viraje care au trait niste clipe istorice de-a lungul anilor".

Scuderia Ferrari
- Victoria lui Vettel de pe circuitul de la Marina Bay din Singapore este cea cu numarul 42 din cariera germanului. Acest succes il face pe cvadruplul campion sa il depaseasca pe brazilianul Ayrton Senna si sa porneasca in urmarirea francezului Alain Prost (52 de victorii) si conationalului Michael Schumacher (91 de victorii). El a facut referire la recordurile lui Schumacher, spunand ca sunt absolut ridicole si ca sansele de a-l ajunge sunt foarte reduse, tinand cont de concurenta. Totodata, Vettel nu a ascuns ca performanta lui Alain Prost de 52 de victorii este in vizor pentru viitor.
- La weekend-ului din Singapore, echipa Ferrari a dorit sa sarbatoreasca succesul cu intreaga echipa care s-a ocupat de Sebastian Vettel printr-o poza de grup. Campionul german a intrerupt poza pentru ca pe placa care se afiseaza situatia in cursa sa fie trecut si numele si pozitia coechipierului Kimi Raikkonen.
(sursa poza: twitter.com/fabiozomparelli)

- Finlandezul Kimi Raikkonen a declarat ca il va ajuta pe Sebastian Vettel si va respecta toate ordinele de echipa pentru ca germanul sa aiba sanse cat mai mari la castigarea campionatului in acest sezon.

Red Bull
- Daniel Ricciardo este increzator ca Red Bull si Ferrari vor ajunge la un acord ca echipa patronata de Dietrich Mateschitz sa fie motorizata in sezonul 2016 de catre scuderia italiana. Dupa ce negocierile pentru un motor Mercedes au esuat, echipa austriaca s-a indreptat spre al doilea producator de top din campionat, iar pilotul australian isi doreste ca echipa sa rezolve cat mai repede problema motorului pentru monopostul Red Bull 2016.

Force India
- Sergio Perez a fost confirmat pentru sezonul 2016 si va fi coechipier in continuare cu Nico Hulkenberg. "Sunt foarte fericit sa va confirm ca vor ramane la Sahara Force India. Acest lucru inseamna ca ma voi putea concentra pe lucrurile importante cum ar fi obtinerea de cat mai multe puncte. De cand am ajuns la aceasta echipa, am crescut in performante si simt ca dau totul".
- Nico Hulkenberg va lua startul in Marele Premiu al Japoniei cu o penalizare de 3 locuri, dupa ce a provocat un accident cu Felipe Massa (Williams Mercedes), care a condus la abandonul ambilor piloti in weekendul trecut in cursa de la Marina Bay.

Lotus 
- Echipa l-a confirmat pe Pastor Maldonado ca pilot pentru sezonul 2016. Punctul forte al sudamericanului este sponsorizarea din partea PDVSA (compania natioanala de extractie a petrolului din Venezuela). Cu toti acesti bani, pentru Lotus nu este de ajuns, luni 28 septembrie, ei avand termen intr-un dosar privind insolventa echipei. Situatia echipei depinde de preluarea echipei de catre Renault, care doreste sa revina din sezonul viitor in Formula 1 cu o echipa proprie, nu doar ca distribuitor de motoare.

Toro Rosso
- Carlos Sainz Jr. il considera pe coechipierul sau un baiat rau. In ultimele tururi ale cursei din Singapore, Sergio Perez (Sahara Force India Mercedes) conducea un grup din care mai faceau parte Max Verstappen si Carlos Sainz Jr. (ambii Toro Rosso). Pentru ca echipa a considerat ca spaniolul este mai rapid, i-a ordonat olandezului sa il lase sa treaca pe Sainz in speranta ca il va depasi pe Perez. Tanarul olandez de 18 ani a refuzat, iar pozitiile au ramas neschimbate pana la finalul cursei. Mexicanul Perez a terminat pe 7, Verstappen pe 8, iar Sainz pe 9. Dupa cursa, mecanicii echipei Toro Rosso au confirmat ca Verstappen a actionat corect in ciuda ordinelor de echipa.
Sainz a declarat despre Verstappen ca stie despre el ca ii place sa joace rolul baiatului rau, dar ca acum a si demonstrat-o. Totodata, Sainz a subliniat ca el va respecta ordinele de echipa pentru ca el are incredere in inginerii ei.

Haas F1
- Presa speculeaza ca pentru sezonul 2016, francezul Romain Grosjean (Lotus) va fi pilotul noii echipe Haas F1. Desi se astepta ca un anunt in legatura cu viitorul lui Grosjean sa fie facut in cadrul weekend-ului de cursa din Singapore, nicio informatia in legatura cu aceasta mutare nu a fost facuta oficial. Potrivit m.autosport.com, marti, Haas va confirma mutarea lui Grosjean la noua echipa, iar sansele cele mai mari pentru al doilea pilot ale echipe le are mexicanul Esteban Guttierez (in prezent pilot rezerva la Ferrari). Intrucat Ferrari este producatorul de motoare al echipei americane pentru sezonul 2016, este de asteptat ca aceasta sa aiba un cuvant de spus in stabilirea celui de-al doilea pilot. Totodata, aceeasi sursa mentioneaza ca venirea francezului la Haas F1 Ferrari ii sporesc acestuia sansele de a se alatura Scuderiei Ferrari din sezonul 2017, odata cu incheierea contractului dintre italieni si finlandezul Kimi Raikkonen.

McLaren 
- Yasuhisa Arai, directorul de motorsport al celor de la Honda, spera in schimbarea regulilor privind cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca manufacturierii de motoare pentru F1. Acesta considera ca regulamentele in vigoare sunt foarte restrictive. Christian Horner, directorul echipei Red Bull,  i s-a alaturat acestuia in opinii, pentru ca daca s-ar mentine aceleasi reguli in ce priveste motorul, atunci Formula 1 ar fi o batalie intre 2 cai, Mercedes si Ferrrari.
- Dupa ce anul trecut, in ultimul an cand au fost motorizati de Mercedes, McLaren a incheiat pe pozitia a 5-a in clasamentul constructorilor, iar in acest moment al sezonului se afla pe pozitia a 9-a, in primul an de colaborare cu Honda,  sponsorii nu se mai inghesuie sa apara pe monopostul echipei din Woking. Pentru anul viitor, marii sponsori confirmati raman Johnnie Walker, celebrul brand de whisky si SAP, una dintre cele mai importante companii de software. Pentru ca performanta nu se intrevede in viitorul apropiat pentru McLaren, este de asteptat ca pilotul Jenson Button sa se retraga din Formula 1, favoriti la a-l inlocui fiind danezul Kevin Magnussen si belgianul Stoffel Vandoorne.


Manor Marussia
- Echipa se intoarce pe circuitul unde in 2014, pe un asflat umed, pilotul francez Jules Bianchi a pierdut controlul monopostului si a intrat sub macaraua care elibera circuitul de resturile masinii lui Adrian Sutil (Sauber). Incidentul i-a fost fatal tanarului pilot, care dupa 9 luni in coma, a decedat. Ca un omagiu, echipa va avea inscriptionat pe fiecare masina #JB17 in memoria singurului pilot care i-a adus puncte in Formula 1.
sursa poza: crash.net

Ultimele minute ale calificarilor au fost marcate de accidentul spectaculos al rusului Daniil Kvyat (Red Bull Renault), iar pilotul este in regula in ciuda duritatii impactului. Iata accidentul rusului de sambata dimineata:

Grila de start a Marelui Premiu al Japoniei

1. Nico Rosberg (Mercedes AMG Petronas)
2. Lewis Hamilton (Mercedes AMG Petronas)
3. Valtteri Bottas (Williams Martini Mercedes)
4. Sebastian Vettel (Scuderia Ferrari)
5. Felipe Massa (Williams Martini Mercedes)
6. Kimi Raikkonen (Scuderia Ferrari)
7. Daniel Ricciardo (Red Bull Renault)
8. Romain Grosjean (Lotus Mercedes)
9. Sergio Perez (Sahara Force India Mercedes)
10. Carlos Sainz Jr. (Toro Rosso Renault)
11. Pastor Maldonado (Lotus Mercedes)
12. Fernando Alonso (McLaren Honda)
13. Nico Hulkenberg (Sahara Force India Mercedes)
14. Jenson Button (McLaren Honda)
15. Marcus Ericsson (Sauber Ferrari)
16. Felipe Nasr (Sauber Ferrari)
17. Max Verstappen (Toro Rosso Renault)
18. Will Stevens (Manor Marussia Ferrari)
19. Alexander Rossi (Manor Marussia Ferrari)
20. Daniil Kvyat (Red Bull Renault)

Max Verstappen a fost penalizat cu 3 pozitii pentru ca in timpul Q1 a imobilizat masina pe trasa ideala si a blocat efectuarea unor tururi rapide ale celorlalti piloti.
Daniil Kvyat a fost si el penalizat dupa incidentul din ultimul minut al Q3 si a luat startul de la boxe.

Ce pariem pe aceasta cursa?
Sebastian Vettel sa se claseze pe podium (2,25). Germanul pleaca de pe pozitia a 4-a, insa in ultimele 6 prezente pe circuitul de la Suzuka a ajuns de fiecare data pe podium, astfel ca si in acest sezon are sanse mari de a repeta performanta.
Nico Hulkenberg sa se claseze in primii 10 (2,10). Neamtul pleaca de pe pozitia a 13-a la start (urmare a penalizarii de 3 locuri dupa provocarea accidentului din Singapore), dar in ultimele 3 aparitii in Japonia a fost intotdeauna intre primii 10 clasati, iar pentru ca in ultima cursa nu a punctat, mizam pe dorinta si aptitudinile acestuia de a se clasa in puncte.

Comentarii

  1. Sebastian Vettel a incheiat cursa pe locul 3, cota de 2,25 fiind castigatoare. De asemenea, Nico Hulkenberg plecat de pe pozitia a 13-a la start, a terminat pe locul 6, astfel ca si cota de 2,10 este castigatoare. Multumim Japonia!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu