Finala Cupei in Turcia si Ucraina

Finala Cupei Turciei: Galatasaray Istanbul - Bursaspor

Miercuri de la ora 20:30, in direct pe Dolcesport 1, pe Bursa Ataturk Stadyumu, se joaca finala Cupei Turciei intre Galatasaray si Bursaspor. Daca in campionat, Galatasaray a reusit sa devina campioana, Bursaspor a esuat in a ocupa un loc pentru Europa League, de aceea aceasta partida ramane singura sansa pentru un loc in preliminariile celei de a 2-a competitii europene intercluburi. In campionat, echipele s-au intalnit de 2 ori, in tur galben-rosii s-au impus in deplasare cu scorul de 2-0, in timp ce in retur pe fostul Ali Sami Yen, elevii lui Hamza Hamzaoglu au incheiat la egalitate cu crocodilii verzi 2-2. In istoria Cupei Turciei, Galatasaray este cel mai sonor nume, avand 15 astfel de reusite (cele mai multe), in timp ce Bursaspor a obtinut-o o singura data (sezonul 1986-1987).

Olandezul Wesley Sneijder este creatorul lui Galatasaray si este de asteptat sa faca diferenta si in finala Cupei Turciei. (sursa poza: bleacherreport.com)

Drumul parcurs de finaliste pana in finala Cupei
Galatasaray a acces direct in faza grupelor competitiei, unde a evoluat in grupa G, cu Eskisehirspor, Diyarbakir BB si FBM Yasam Spor. Gruparea Cimbom a obtinut 4 victorii si 2 infrangeri, marcand 20 de goluri si primind 8. 
4-2 acasa cu Eskisehirspor
9-1 in deplasare la FBM Yasam Spor
4-1 in deplasare la Diyarbakir BB
0-2 acasa cu Diyarbakir BB
0-1 in deplasare la Eskisehirspor
3-1 acasa cu FBM Yasam Spor

In faza optimilor, Galatasaray s-a impus cu scorul de 4-1 in disputa cu Konyaspor (echipa romanilor Ciprian Marica si Gabriel Torje). Din faza sferturilor, partidele s-au desfasurat in sistemul tur-retur. In sferturi, galben-rosii au trecut cu scorul general de 5-1 (4-0 acasa, 1-1 in deplasare) de Manisaspor, iar in semifinale a invins-o pe Sivasspor cu scorul de 5-3 (4-1 acasa si 1-2 in deplasare)..

De partea cealalta, Bursaspor a inceput competitia din turul al 3-lea preliminar grupelor, unde s-a impus cu scorul de 2-0 in partida cu Tepecikspor. In grupe, crocodilii verzi au incheiat neinvinsi, cu 3 victorii si 3 egaluri, inscriind 14 goluri si primind 5 goluri impotriva lui Samsunspor, Mersin Idmanyurdu, Fatih Karagumruk.
1-1 acasa cu Mersin Idmanyurdu
1-1 in deplasare la Fatih Karagumruk
3-2 in deplasare la Samsunspor
1-1 acasa cu Samsunspor
5-0 in deplasare la Mersin Idmanyurdu
3-0 acasa cu Fatik Karagumruk

In faza optimilor, Bursaspor s-a calificat cu greutate impotriva celor de la Istanbul Basaksehir dupa 1-1 la finalul celor 90 de minute si 3-2 la penalty-uri. In sferturi, crocodilii verzi au trecut de Genclerbirlgi (echipa la care evolueaza Bogdan Stancu) cu scorul general de 4-3 (1-1 acasa si 3-2 in deplasare), iar in semifinale de Fenerbahce cu scorul general 4-2 (1-2 acasa si 3-0 in deplasare).

Golgheterul competitiei inaintea finalei este francezul celor de la Bursaspor, Cedric Bakambu (8 goluri in Cupa, el are si 13 reusite in campionat). Bursa se va baza de asemenea pe brazilianul Fernandao (25 de goluri) si pe Volkan Sen (16 goluri). Galata va miza pe Burat Yilmaz (17 goluri), Umut Bulut (12 goluri) si olandezul Wesley Sneijder (13 goluri). Numarul de goluri dintre paranteze include performantele cumulate in Superliga Turca si in Cupa Turciei.

De incercat: peste 2,5 goluri (1,85). Cu atat de multi jucatori ofensivi care au avut sezoane faste, ne putem astepta la un meci in care se vor marca macar 3 goluri. 

Finala Cupei Ucrainei: Dinamo Kiev - Sahtior Donetsk

Joi de ora 21:00, in direct pe Dolcesport 1, pe stadionul NSK Olimpiyskiy din Kiev se vor infrunta marele rivale ale Ucrainei: Dinamo Kiev si Sahtior Donetsk. Dinamo Kiev a terminat campionatul in postura de campioana in timp ce Sahtior Donetsk a incheiat pe pozitia secunda, ambele mergand in preliminariile Champions League. In campionat, in cele 2 confruntari s-a inscris un singur gol. A fost 1-0 in tur pentru Dinamo Kiev pe teren propriu (gol Domagoj Vida) in timp ce in retur, spectatorii au asistat la o remiza alba. In ceea ce priveste traditia celor 2 cluburi in aceasta competitie se poate obserca ca Dinamo Kiev a strans nu mai putin de 19 trofee in timp ce Sahtior Donetsk a contabilizat 13 astfel de succese. La aceasta statistica au participat performantele reusite atat in Cupa Ucrainei cat si Cupa URSS-ului. Omul cu cel mai multe goluri marcate in actuala campanie a Cupei Ucrainei este Oleksandr Hladkyi cu 4 reusite.

Golgheterul lui Sahtior Donetsk cu 22 de goluri in toate competitiile (Champions League, campionat si cupa), brazilianul Alex Teixeira incearca sa salveze sezonul mai putin fast al echipei (sursa poza: goodsun.su) 

Drumul finalistelor pana in actul final al Cupei Ucrainei
Atat Dinamo Kiev cat si Sahtior Donetsk au inceput competitia la sfarsitul lunii august in faza 32-imilor de finala ale Cupei Ucrainei. Ambele au evoluat in deplasare impotriva unor echipe din ligile inferioare si au invins fara sa impresioneze (Dinamo Kiev s-a impus 3-1 la FC Zirka Kirovohrad, in timp ce Sahtior Donetsk a invins-o pe Obolon Brovar cu 1-0).

In faza optimilor de finala, meciurile s-au desfasurat in formatul tur-retur. Dinamo Kiev a trecut de Karpaty Lvov cu scorul general de 2-0 (1-0 atat in deplasare cat si pe teren propriu). Trupa condusa de Mircea Lucescu a facut scorul acestei faze a competitiei, dupa ce a zdrobit-o cu 9-2 pe Poltava (5-1 in deplasare si 4-1 acasa).

In sferturi, elevii lui Serhiy Rebrov au trecut de Zorya Luhansk cu scorul general de 4-1 (2-1 in deplasare si 2-0 acasa). De partea cealalta, Sahtior Donetsk a invins-o pe Metalist Harkov cu scorul general de 3-0 (2-0 in deplasare si 1-0 pe teren propriu).

In semifinale, Sahtior Donetsk a trecut cu greu de Dnipro Dnipropetrovsk cu scorul de 2-1 la general (1-0 in deplasare si 1-1 acasa). Dinamo Kiev a a acces in finala dupa o dubla lejera cu Olimpik Donetsk, scor general 4-1. Dupa ce in deplasare nu au reusit decat un 0-0, pe Olimpiyskiy s-au impus cu 4-1.

De incercat: peste 1,5 goluri reusite de Dinamo Kiev (2,35). Defensiva lui Sahtior a fost punctul slab al echipei lui Mircea Lucescu, in timp ce apararea echipei din capitala Ucrainei a fost cel mai bun atuu al baietilor lui Serhyi Rebrov. Cu Artem Kravets si Andriy Yamrmolenko in atac si cu o defensiva destul de permisiva a Sahtiorului, ne putem astepta la cel putin 2 goluri inscrise de Dinamo Kiev.

Comentarii

  1. Galatasaray Istanbul - Bursaspor peste 2,5 goluri (1,85) 3-2 Castigator
    Dinamo Kiev - Sahtior Donetsk peste 1,5 goluri reusite de Dinamo Kiev (2,35) 0-0 dupa 90 de minute, Dinano Kiev castiga la penalty-uri. Pierdut

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu